SLIVEN REGION
   TRADITIONAL RITES AND FEASTS
   Celebration of traditional muslim feasts
 
   

с. Стрелци, общ. Котел

При нас обичаят Идерлез съществува от дълго време. Идерлезе се чествал още от прадедите, но той не си променя датата на чествуването точно на 6-ти май се празнува. Характерно за празника при нас е подготовката. Още към средата на април всички хора от селото започват да се готвят за сбора, с почистването на къщите (измазване, боядисване и др.) на 5 май вечерта. Киченето на оборите или сега стопанските сгради, където са животните и къщите със зеленина най-често с букови клонки или върбови, изплитането на венец от свежи полски цвята и киченето на първата овца, която ще се дои най-напред. Отделя се агнето което се е родило най-напред и сутринта се коли курбан, събират се много гости: роднини и се изяжда. Също се омесват хлябове с мълчана вода, която се донася от 3 кладенци и с тази вода се омесват гергьовските хлябове.

Хляба на Идерлеза трябва да се омеси и опече от най старата жена в къщи. Като се направи украшение по хляба - някои правят украшение: цветя, овчарска гега и др. В ранна сутрин на празника се събуждат всички от семейството, излизат на вън и се търкалят по падналата роса - този обичай се прави за здраве. После се събират на мегдана, има си определено място, където се прави гергьовденската люлка, която се връзва и украсява пак със зелено и там се люлеят момите и момците от селото. Там покрай люлката се изпълняват песни, игри състезания. След обяд почват народните борби. След борбите вечерта се събират младите от селото на мегдана и продължават до късно с песни, хора, игри и др.

Идерлез

с. Стрелци

Попълнил анкетната карта: Нефизе Мустафова Фейзова; секретар-библиотекар при читалище "Пробуда".

Tekstual information represent authentic folkore descriptions, received as answers from Living Human Treasures - Bulgaria project inquery.
2024 January
Velikden; Easter (changing)1
Sv. Jeremiah; Snakes’ Day1
Svetal Ponedelnik; The Holy Monday (changing)2
Liatna Sv. Petka; Summer’s St. Petka2
Svetla Sriada; The Holy Wednesday (changing)4
Svetli Chetvartak; The Holy Thursday (changing)5
Svetli petak; The Light Friday (changing)6
Gergyovden; St. George’s Day6
Svetla Sabota; The Light Saturday (changing)7
Tomina nedelya; St. Thoma’s Day (changing)8
Sofinden; St. Sophia’s Day (changing)9
Leten Nikulden; Summer St. Nicholas’ Day9
St. German; German12
Sveti Konstantin i Elena; Sts. Constantine and Elena21
Gallery
All images, texts and video fragments are copyrighted.