VARNA REGION
   TRADITIONAL RITES AND FEASTS
   CELEBRATION OF TRADITIONAL MUSLIM FEASTS
 
   

с. Караманите, общ. Вълчи дол

Този празник е традиционен за с. Караманите и се празнува предимно от мюсюлмани-сунити. Празнува се всяка година, но на различни дати от месец декември - зависи от пълнолунието.

Тази година ще се празнува на 15.12.2001 г. Времетраене празника е 3 дни, празнува цялото турско население - от малки до големи.

Информатор: за този празник е ходжата на с. Караманите Али Хашимов Ахмедов - роден на 02.02.1926 г.

Описание на празника - Румяна Симеонова Калоферова - род. 08.10.1962 г. - Читалищен секретар.

На 15.12. - предпразничен ден, жените приготвят мекици - които раздават на всички съседи. Също така се раздава "фитре-пари" - на бедните хора и на джамията. На следващия ден сутринта рано, само мъже посещават джамията на "Байрам на мас". Там ходжата чете молитва за "Байрам на мас" - на арабски език. Покланят се на техния бог - "АЛЛАХ" - като с присвити колене лягат на земята, с наведени глави. След като приключи молитвата всички повтарят след ходжата - "АЛЛАХЪ-ЙОКБЯР" - т.е. преведено: (Бог е велик), и на излизане от техния храм - по малките целуват ръка на по-възрастните, и по този начин си искат прошка, и след това се прибират по домовете. През това време жените приготвят най-различни сладкиши - традиционни за нашето село са баклавите. И след това се приготвят за посрещане на близки и роднини. Децата ходят по домовете на съседите, близки и роднини, за да честитят празника и им се раздава бонбони и сладкиши. През втория и третия ден от байрама всички се събират с близките си и празнуват. Характерно за рамазан-байряма е, че се пости 29 дни преди празника. Може да се яде само сутрин, преди изгрев слънце - от 5.00 до 5.45 часа и вечер - от 17.45 ч. до 18.00 - след залез слънце. През деня не се яде нищо, нито се пие вода. А след рамазан-байрям на 70-тия ден се празнува следващия "Курбан-байрам".

Шекер-байрам

с. Караманите

Попълнил анкетната карта: Румяна Симеонова Калоферова; читалищен секретар - библиотекар в Народно читалище "Зора".

Tekstual information represent authentic folkore descriptions, received as answers from Living Human Treasures - Bulgaria project inquery.
in this category 
 с. Оборище, общ. Вълчи дол
 с. Генерал Киселово, общ. Вълчи дол
2024 January
Lazarovden; St. Lazarus' Day (Saturday before Palm Sunday) (changing)23
Vrabnitsa, Cvetnitsa; Palm Sunday (changing)24
Veliki Ponedelnik; The Great Monday (changing)25
Veliki Vtornik; The Great Tuesday (changing)26
Velika Sriada; The Great Wednesday (changing)27
Veliki Chetvartak; The Holy Thursday (changing)28
Veliki Petak; The Great Friday (changing)29
Velika Sabota; The Great Saturday (changing)30
Gallery
All images, texts and video fragments are copyrighted.