VARNA REGION
   TRADITIONAL RITES AND FEASTS
   TRADITIONAL CELEBRATION OF ECCLESIASTICAL AND POPULAR ORTHODOX FEASTS
 
   

с. Добротич, общ. Вълчи дол

Няколко дни след раждане на бебето се поканват жени близки на родилката /лехусата/ на "Пануда" да видят и честитят за бебето.

Лехусата е облечена в светли дрехи с бял чомбер на върха завързан чесън с червен конец, на тавана над бебето и майката е опънът също червен конец с чесън за да не урочасват. До бебето е сложено желязо и метла - да бъде предпазено от зли духове и орисници.

Свекървата е приготвила манджите /гостби/, пита за кадене. Най напред пристига бабата, която е бабувала /акушерка/ тя се заема да провери дали се спазват инструктажа които е дала, ако бебето е жълто значи майката е обърнала гръб към детето, бае му да оздравее, до 40 дена мъжът да не наближава до леглото на родилката, да не спат заедно - за здраве, да не излиза вънка щом заседне слънцето, да не отива за вода на чешмата, защото ще пресъхне водата и да не остават след залез слънце пеленките на бебето вънка. Към 10 часа пристигат жените като носят малки пражени питки поръсени със захар /Лалангии/ и ракия още от вратата при влизане при бебето дигат паницата над главата си с думите "Бебето да стане толкова висок" дават първо да си кусне лехусата, и след това черпят другите и сядат до трапезника който е застлан предварително.

Слагат парички на главата на бебето да е здраво като желязо, някоя подарява ризка, кърпи и др. с пожелания.

Бабата иска от свекървата да постави питата на трапезника и една керемида с жар и тамян, за да прекади - първо бебето и лехусата, след това повдига на леко полата на всяка жена, за да кади и тях като им пожелава бебета, след това бабата разчупва питата на главата си и я раздава, която си няма момче - крайник, от средата за момиче. В сахан всяка жена пуща пари за бебето.

Свекървата и по-малка снаха слагат яденето за храна, след това се нахранят бабата разнася паничка с вода, всички да си потопят ръцете и я дава на родилката като казва: 40 дена с тая вода да мие бебето да не урочасва, събира сънчета всяка къса конец от кръста нагоре, за да стане горен ерген и ги слагат на главата на детето. Събират трапезата младата булка смита като й поръчат да хвърли боклука на тавана, че да е прибран стопанин. Свекървата приканва гостите да попеят и играят, за да стане игрив и песнопоец. Дарява бабата с риза. Идва ред да завеждат бабата в къщи за по-голямо уважение свекървата поръчва да впрегнат воловете на колата. В една тепсия /тава/ слагат 3 вида ядене и с песни и хоро тръгват да водят бабата.

Обичай "Пануда"

с. Добротич,

Попълнил анкетната карта: Валентина Николова Петрова; читалищен секретар

Tekstual information represent authentic folkore descriptions, received as answers from Living Human Treasures - Bulgaria project inquery.
2024 January
Velikden; Easter (changing)1
Sv. Jeremiah; Snakes’ Day1
Svetal Ponedelnik; The Holy Monday (changing)2
Liatna Sv. Petka; Summer’s St. Petka2
Svetla Sriada; The Holy Wednesday (changing)4
Svetli Chetvartak; The Holy Thursday (changing)5
Svetli petak; The Light Friday (changing)6
Gergyovden; St. George’s Day6
Svetla Sabota; The Light Saturday (changing)7
Tomina nedelya; St. Thoma’s Day (changing)8
Sofinden; St. Sophia’s Day (changing)9
Leten Nikulden; Summer St. Nicholas’ Day9
St. German; German12
Sveti Konstantin i Elena; Sts. Constantine and Elena21
Gallery
All images, texts and video fragments are copyrighted.