VARNA REGION
   TRADITIONAL RITES AND FEASTS
   TRADITIONAL CELEBRATION OF ECCLESIASTICAL AND POPULAR ORTHODOX FEASTS
 
   

с. Караманите, общ. Вълчи дол

В с. Караманите започва отглеждането на лозя в началото на ХХ в. - около 1910 г. Сега има 500 вида грозде, а видовете маркови вина нямат брой. Производители на такива вина са Франция, Испания, България и др. Празникът на лозата се празнува в селото от старо време, от когато има лозя. В с. Караманите първи са засадили американска лозя братята Андон и Димитър Гочеви, преди около 86 г. След това примера им последвали и други жители на селото.

Св. Трифон зарезан е роден около 225 год. от новата ера. Носител бил на християнството. Като младеж проявявал способността с Божия воля да излекува дъщерята на римския император. Противникът на християнството - императорът Траян умъртвил Трифон едва на 17 г. той бил винопиец. От тогава деня на празника на виното се чества на 14.ІІ. всяка година. Празникът е изграден на красивата стара българска традиция да се увенчаят трудът и усилията на стопаните - производители, веднъж годишно с празнични веселия и ритуали, прославящи най-достойния между тях, поздравяват се за предстоящата година за по-добър берекет.

Подготовка за празника:

1. Добре украсен магарешки или конски впряг - с лозови венци, огърлици от пуканки, два пъстри пешкира - за магарето и за собственика му, звънчета, хлопки, траки или др. подобни, които да предизвикат весел шум.

2. Бъклици - 2-3 за вино.

3. Плакат, обява, и лозарски лозунг: "във виното е истината".

4. Калайдисано бакърче с което да се полее пред "Царя" за берекет.

5. Няколко броя лозарски ножици.

6. Фотоапарат или камера за запис на събитието.

7. "Корона" за "царя", изплетена от лозови пръчки, украсена с низи от пуканки и др. "финтифлюшки" по вкус.

8. "Жезъл" за царя-лозов по дебел прът, по възможност със стъркове.

9. Бъклица с вино за дясната ръка на царя.

10. Музика и лозари с добро настроение.

Последователност на обреда:

Към 10.00 ч. на 14.02. - събота, на площада започват да се събират пременени, обкичени с лозови венци и с добро настроение лозари и винари, кибици, сеирджии и гости. Около 10.15 ч. пристига определената за целта каруца (магарешка или конска) обкичена с лозарски венци, пръчки, низи от пуканки, и с по една кърпа, вързана на главата на добичето и на неговия стопанин. На заден план, след каруцаря има подредена втора седалка или дъска предназначена за "Царя" и неговите "придворни".

Към 10.30 ч. двамата музиканти се качват на втората седалка на каруцата, засвирват на хоро, а лозарите се залавят на две несключени хора, от двете страни на каруцата и тя бавно и тържествено, с чести спирания, провиквания и наздравици се отправя към дома на стария "цар". Пред дома на същия се извива едно кръгло заключено хоро, след което Председателя на лозарската организация, чукайки на вратата пръв влиза в двора на царя, ръкува се с него и произнася следните думи:

- Добър ден Царю честити, честит празник и да ти е сладко гроздето и силно и пивко виното!

Царят отговаря:

- Добре дошли скъпи гости, заповядайте. От вашата уста в божите уши. Я да видя носите ли инструментите (ножиците). Да дойде тука най-младия лозар, та да видя научил ли е да подрязва лозето?, защото е казано: Млад зарязва - стар напива! Ха наздраве! Надига бъклицата, отпива и я подава да тръгне между гостите.

В това време напред излизат двама от най-младите лозари и Царят ги отвежда пред набелязаните от него лози и казва: "Ха, бакалъм, да ви видя какво можете?" Младите изрязват една, две пръчки, и се изправят в очакване. Царят се навежда, оглежда извършеното и след като се изправя, дава следната оценка:

- Машалла, машалла, ще стане от вас лозари, ако не плаче лозето, вие ще плачите. Да ви наспори бог с много хубаво грозде и още по-хубаво вино. Да бъде виното ви сладко, благатко и на мойто да вика батко. Наздраве! Ръкопляскания, провиквания, наздравици, музика и хоро.

Придворните вземат на ръце царя и го качват на каруцата, след което шествието потегля със същото темпо, с музика, провиквания, хора и ръченици към читалището.

На площада пред читалището се развихря с нова сила хорото. Придворните свалят царя и той се хваща на хорото. Придворните играят от двете му страни, като пазачи. Докато царят играе определени за целта хора застилат стълбището с една дълга пътека. По нея, след свършване на поредното хоро, по преценка на царя, придворните повеждат бавно и тържествено царя. Той върви бавно и достолепно. На най-високото стъпало се спира, и заедно с придворните се обръща с лице към площада. Произнася "Гронното си слово":

Уважаеми съселяни,

славни лозари, винари и драги гости:

Щастлив съм да ви приветствам с Добре дошли на най-хубавия български типично мъжки празник - "Св. Трифон-зарезан" - празникът на лозарите и винарите, на виното и веселието. Преди да ви поканя в познатата зала, ще ми разрешите да ви разкажа една поучителна легенда: "Някога, един мой колега, някои казват, че бил бог Дионис, тръгнал да обикаля арабските страни. Уморен от дългото пътуване, седнал да си почине под сянката на една лоза. С гроздето от тази лоза утолил жаждата си, но тъй-като много му се харесал вкусът й, изскубал една млада лоза и решил да я занесе в родината си и да я засее. За да запази растението свежо, поставил коренчето й в една костичка от птица с малко влажна пръст и тръгнал на път. Но пътувал много дни и се наложило още два пъти да сменя пръстта и вазата. Вторият път прехвърлил лозата в кост от лъв, а последният път в кост от магаре. Запазила се лозата. От нея хората, освен грозде започнали да правят вино. Но, чудно нещо, когато си пийнат малко, те стават весели като птички, и започват да пеят и да играят, когато си пийнат повечко-стават храбри да пеят и да играят, когато си пийнат повечко-стават храбри като лъвове, а когато прекалят с виното, оглупяват като магарета". Ха, сега, заповядайте на тържеството та да видим до къде ще я докараме? - тръгва към залата… с хоро или без…

Там има специално място отредено за него - "Царски трон" - (импровизиран). От двете му страни сядат придворните. "Тронът" е в непосредствена близост до трапезата.

Водещият: Драги лозари, добре дошли на всички. Давам думата на Председателя на лозарското дружество - произнасяне на тържествено приветствие.

Гостът: (след словото: Вдига тост и кани всички да опитат от хубавите вина, и още по-хубавите мезета, т.е. кани ги да похапнат и да попийнат, та да станат по-весели.).

След не много голяма пауза: (След решението на комисията)

Водещият: Господа, предоставям думата на Председателя на комисията по дегустацията на вината да обяви най-хубавите вина до ІІІ-то място.

Дегустаторът: - обявява първите трима щастливци. Следват бурни ръкопляскания и овации. Председателят на лозарското дружество завежда първенеца на сцената, вдига му ръката, като на пехливанин от "бинок орта" и на висок глас оповестява, че го предлага за "Цар на виното". Бурни овации. Следва тържествено предаване и приемане на "властта" между стария и новия цар. Председателят завежда първенеца и другите двама (второ и трето място) в качеството им на придворни (вицепрезиденти) пред трона на стария цар.

Стария: - Уважаеми, мой достойни заместнико, предавам ти свещеният лозарски жезъл, плодовитата лоза, която ни е доставяла и доставя върховна радост и блаженство, да я пазиш, съхраняваш, окопаваш и размножаваш, за да пълни тази шарена бъклица с най-хубавото вино, като това което си направил тази година, за чест и слава на Караманлийските лозари и най-вече винари. Амин!

Всички повтарят: Амин!

Новият цар: - Благодаря на бога и на всички вас за великото доверие и голямата чест с която ме удовлетворявате днес. Обещавам да изпълнявам с чест и достойнство завещанието на нашите славни деди и да уважавам лозарската и винарската слава на Караманлийските лозари и винари - днес и утре и во веки веков - Амин!

Всички: Амин! Ръкопляскания…

Новият цар и екипът му заемат мястото на стария. Казва Дионисиевата клетва, която е в следният вид:

"Господи дай ми, моля те:

Дълъг живот,

работа - не твърде често,

любов - от време на време,

но вино - по всяко време!"

ДИОНИСИЕВАТА КЛЕТВА

Встъпвайки в редовете на лозарите и винарите, получавайки вашето доверие, аз се Заклевам пред колегите си, пред моите учители и пред моите следовници; кълна се пред Сабациус, Бакхус и Дионисий, че:

- ще обичам лозата, както обичам децата си;

- ще помагам за нейното развитие и опазване, както помагам на роднините си;

- ще уважавам човека, който се грижи за лозата, както уважавам себе си;

- ще правя вино само от грозде, както са ни завещали прадедите ни;

- няма да използвам виното, за постигане на корисни цели;

- няма да допускам засаждането на лозата на лоши терени;

- няма да посягам с лоши помисли към нея, както не посягам към човека;

- няма да разреждам никога виното с вода;

- няма да злоупотребявам с виното, както няма да подтиквам и други да вършат същото;

- към работа и грижа за виното ще присъствам сам с чисти помисли, както бих направил с любимата си;

- ще помагам на колегите си изпаднали в беда;

- ще предавам своя опит и знания на по-младите си колеги;

Обещавам, че: даже и да се разделя с лозаро-винарството, никога няма да винохулствам и да уронвам достойнството и престижа на професията ни.

Ако престъпя клетвата си, нека:

- Да не узрява гроздето ми!

- Да ми се разсъхнат бъчвите!

- Да ми се вкисва виното!

- Боговете да ме оставят без вино на трапезата!

ЗАКЛЕХ СЕ!

Водещия: Музика, маестро! Следва хоро, поведено от новия цар. До него стария, Председателя, кмета, другите председатели, даскали и всички други.

След около един астрономически час, през който усилено се яде, пие, играе, пее и т.н. водещият взема микрофона и обявява, че започва тегленето на "томболата" или "Лозарското шоу".

- Технологията е ясна: Задават се въпроси за лозарството и винарството. Който отговори в рамките на 20 секунди, печели награда.

Забележка: Наградените трябва да бъдат толкова, колкото верни отговора има предвидени в томболата.

Втора пауза: Любопитни подробности за лозарството, винарството и др. по желание. Или микрофонът е ваш!

Трета пауза: Вицове, анекдоти, надигравания, напивания и сбивания /Магарешки работи/.

Св. Трифон Зарезан

с. Караманите

Попълнил анкетната карта: Румяна Симеонова Калаферова; читалищен секретар - библиотекар в Народно читалище "Зора".

Tekstual information represent authentic folkore descriptions, received as answers from Living Human Treasures - Bulgaria project inquery.
2024 January
Velikden; Easter (changing)1
Sv. Jeremiah; Snakes’ Day1
Svetal Ponedelnik; The Holy Monday (changing)2
Liatna Sv. Petka; Summer’s St. Petka2
Svetla Sriada; The Holy Wednesday (changing)4
Svetli Chetvartak; The Holy Thursday (changing)5
Svetli petak; The Light Friday (changing)6
Gergyovden; St. George’s Day6
Svetla Sabota; The Light Saturday (changing)7
Tomina nedelya; St. Thoma’s Day (changing)8
Sofinden; St. Sophia’s Day (changing)9
Leten Nikulden; Summer St. Nicholas’ Day9
St. German; German12
Sveti Konstantin i Elena; Sts. Constantine and Elena21
Gallery
All images, texts and video fragments are copyrighted.